DE ROLFOKHOES DIE WERKT!

Hoe uit frustratie iets moois ontstond.

Een zeiljacht met een voorzeil (fok, genua of yankee) dat je in kunt rollen is een prachtige uitvinding. Veel jachten zijn hier dan ook mee uitgerust. Om dat voorzeil op de boot te beschermen tegen vuil, zand, zout en Uv-stralen als er niet gevaren wordt, lijkt gemakkelijk met een zogenaamde rolfokhoes.

Deze hoezen bestaan al jaren maar zijn op de wat grotere jachten bijna niet te hanteren. Om ze goed stormvast te zetten moet er zeer nauwkeurig aan de kruislingse lijnen worden getrokken tijdens het hijsen van de hoes. Het gevolg is veel weerstand bij het hijsen en al snel een vermoeiende klus of een slecht eindresultaat. De lijnen zitten te los en de hoes gaat klapperen en slijt daardoor zeer snel. Ook het zeil zelf loopt daardoor schade op.

Lukt het wel om de hoes goed strak aangeregen in top te krijgen, dan komt de grootste frustratie bij de volgende zeiltocht. Na een week of langer goed strak te hebben gezeten, moet de hoes weer naar beneden worden gehaald. Meestal zitten de lijnen dan zo strak dat je met veel kracht en gerammel aan de hoes, na veel gesjor, vele minuten later en een natte rug rijker, de hoes eraf hebt. Soms lukt het helemaal niet en moet er met een val of vlaggenlijntje aan de runner van de ritssluiting geprobeerd worden de ritssluiting open te krijgen. Veel hoezen zijn op deze manier stuk gegaan.

Deze ergernis heeft veel schippers doen besluiten om op hun mooie zeil een zogenaamde Uv-strook te laten stikken. Jammer is dat dit wel helpt tegen Uv-straling maar niet tegen de andere vervuilingen. Dat is dan ook aan bijna alle zeilen te zien als ze uitgerold worden! Ook de levensduur van het zeil loopt met jaren terug door deze weersinvloeden.

De hiervoor beschreven frustratie heeft er voor gezorgd dat ik samen met Rifkin, een zeilmaker in IJmuiden, naar een oplossing ging zoeken voordat ik weer een nieuwe genua aanschafte. De oplossing hebben we laten patenteren onder de naam “Coverysail”.

De normale hoes wordt niet uitgerust met kruislingse treklijnen maar met om de meter een elastiek dat via een drieweg-koppelstuk (Y-Knot) aan elkaar en aan een treklijn wordt verbonden. Ieder elastiek is later bij eventuele slijtage snel en eenvoudig te vervangen. De koppelstukken (Y-Knots) zijn eenvoudig in te stellen op de juiste hoogte in verband met de dikte van het opgerolde zeil. De hoes kan nu zonder weerstand worden gehesen en pas bij de laatste meter worden via een treklijn automatisch alle elastieken opgespannen. Het gevolg is een perfect vastzittende hoes die bij windkracht acht, in de haven van IJmuiden, zijn kwaliteiten al heeft bewezen.

Bij het loslaten van de val waarmee de hoes is gehesen, komen alle elastieken direct weer los te zitten en haal je de hoes probleemloos en zonder weerstand naar beneden. Omdat ook het opvouwen of oprollen bij sterke wind van een rolfokhoes van meer dan tien meter lastig kan zijn, hebben we een zogenaamde preekstoeltas gemaakt. Het is een verademing om nu aan boord te komen en de rolfokhoes te verwijderen en direct in de preekstoeltas te vouwen. Na het zeilen zit de hoes er in drie minuten weer goed en strak op en is het mooie zeil weer prima beschermd tegen alle weersinvloeden.

Wat ook prettig is, is dat uw oude hoes meestal met het Coverysail-systeem kan worden uitgerust. Een complete hoes kost € 35,00 per meter, inclusief btw.

Het Coverysail-systeem wordt exclusief geleverd door Rifkin, zeilmaker te IJmuiden. Kijk op www.coverysail.com voor nadere informatie.

Antonio Hammerstein (Zeiler) & Patrick de Graaf (Zeilmaker Rifkin)